7 interessante fotografie musea in Nederland

Tips & tricks

Deze fotografie musea in Nederland moet je bezocht hebben

In Nederland zijn er meerdere leuke en interessant fotografie musea te vinden. Dit kunnen zowel musea zijn die voor een gedeelte fotografie tonen, maar in dit artikel zullen wij een overzicht geven met musea die volledig gericht zijn op fotografie. Dus ben je als fotograaf op zoek naar een leuk dagje uit? Dan moet je echt eens één of meerdere van onderstaande fotografie musea bezoeken. 

Naast dat dit erg leuk is, is het ook een goede manier ter inspiratie voor je eigen fotografie. Een andere manier om ideeën op te doen is door het doorbladeren van fotografieboeken. Wij hebben op onze website een artikel geschreven met een overzicht van de beste fotografieboeken van dit moment.

7 leuke fotografie musea in Nederland

Iedereen heeft weleens een vrije dag waarop je niet wat je die dag moet doen. Een superleuk uitje is om één van onderstaande fotografie musea in Nederland een bezoek te brengen. De musea hieronder zijn verspreid door heel Nederland en zijn één voor één zeker de moeite waard een bezoek te brengen. Per museum lees je wat je er kunt verwachten, wat de entreeprijs is en zullen wij overige belangrijk informatie vermelden.

Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam

Het eerste fotografie museum dat we willen uitlichten vind je aan de Keizersgracht in onze hoofdstad. Huis Marseille is al sinds 1999 gevestigd aan de Keizersgracht en is het oudste fotografiemuseum van Amsterdam. Na een uitbreiding in 2013, zijn er momenteel veertien ruimtes waar je tentoonstellingen kunt bewonderen. Deze tentoonstellingen worden jaarlijks vier keer gewijzigd. Verder staat bij het museum fotografie met een artistieke beeldtaal centraal. 

Een standaard ticket voor Huis Marseille kost 9 euro, maar zoals bij veel andere (fotografie) musea in Nederland kun je profiteren van kortingen. Zo kost een ticket 4,50 euro voor bezoekers ouder dan 65 jaar en studenten. Ook wanneer je in het bezit bent van een Rembrandtkaart of wanneer je met meer dan acht personen het museum bezoekt, kost de toegang 4,50 euro per persoon. Daarnaast is het oudste fotografie museum van Amsterdam gratis te bezoeken voor personen die in het bezit zijn van een Museumkaart, ICOM-kaart, Stadspas, I Amsterdam City Card of een perskaart. Ten slot mogen ook kinderen tot en met 17 jaar het museum gratis bezoeken.

Adres: Keizersgracht 401, 1016 EK Amsterdam


Foam in Amsterdam

Foam is het tweede fotografie museum in Amsterdam dat we hier willen vermelden. Dit museum toont alles op het gebied van fotografie en ze willen hier de bezoekers zowel informeren als inspireren met betrekking tot de actuele fotografie bieden. Dit doen ze door verschillende activiteiten te organiseren. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld tentoonstellingen, debatten en publicaties, maar daarnaast worden er ook educatieve projecten georganiseerd. Omdat ze een zo’n breed mogelijk publiek willen aantrekken, vind je er zowel hedendaags als historisch werk en ook worden de tentoonstellingen afgewisseld met werk van wereldberoemde fotografen en opkomende talenten. Kortom, genoeg redenen waarom je een keer langs moet gaan bij Foam in Amsterdam.

Een ticket voor volwassenen kost 12,50 euro, voor studenten 9,50 euro en voor scholieren 8,50 euro. Daarnaast mogen FOAM Members, kinderen tot 12 jaar en bezoekers in bezit van een museumkaart het museum gratis bezoeken. Ook begeleiders van mindervalide hoeven geen entreekosten te betalen.

Adres: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam 


Fotomuseum in Den Haag

Het derde fotografie museum in Nederland dat we willen vermelden is het Fotomuseum. Het Fotomuseum is sinds 2002 in het Gemeentemuseum in Den Haag te vinden. In het pand zijn ook andere musea te vinden, maar hier krijg je enkel toegang tot wanneer je daar ook een ticket voor hebt aanschaft. Wanneer je meerdere musea wilt bezoeken, kun je besparen door een combikaart aan te schaffen. In het Fotomuseum vind je jaarlijks gemiddeld zes verschillende tentoonstellingen. De tentoonstellingen tonen het werk van één fotograaf of het werk van meerdere fotografen met hetzelfde thema. 

Bij Fotomuseum in Den Haag betaal je voor een ticket 10 euro, maar hoeven studenten slechts 8 euro voor een ticket af te rekenen. Verder hoeven jongeren tot 18 jaar en bezoekers met één van de volgende passen geen entree kosten te betalen; Rotterdampas, Museumkaart, Vrienden Loterij VIP-kaart, Rembrandtkaart, ICOM en een Ooievaarspas. Ook voor begeleiders van mindervalide wordt er geen entree kosten in rekening gebracht. 

Adres: Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag


Nederlands Fotomuseum in Rotterdam

In een lijst met de beste fotografie musea in Nederland mag het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam uiteraard niet ontbreken. Het museum heeft een grote collectie met meer dan 5,5 miljoen beelden. Je komt er tijdens je bezoek van alles tegen. Zo tonen ze zowel het werk van Nederlandse als gerespecteerde internationale fotografen. Ook kom je er allerlei soorten werk tegen. Denk hierbij aan moderne als historische beelden. Verder vinden er jaarlijks ongeveer tien verschillende tentoonstellingen plaats. Kortom, het is niet voor niets dat dit één van de best bezochte fotografie museum van ons land is en daarom een bezoek als fotograaf volgens ons een echte must is.

Ook het Nederlands Fotomuseum hanteert verschillende entreeprijzen. Zo kost een ticket voor bezoekers van 26 jaar of ouder 14 euro, mogen bezoekers van 18 jaar tot en met 25 jaar voor 7 euro naar binnen en voor kinderen tot 18 jaar is de entree gratis. Verder is de entree gratis voor mensen met de volgende passen; Museumkaart, VriendenLoterij VIP kaart, Rotterdampas, ICOM / Rembrandtkaart en ook NN Medewerkers kunnen gratis het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een bezoek brengen.

Adres: Statendam 1, 3072 AR Rotterdam


Cameramuseum in Zierikzee

Het Cameramuseum in Zierikzee is een ander soort museum dan de andere musea uit deze lijst, maar zeker niet minder leuk. Door het museum te bezoeken leer je meer over de geschiedenis en het ontstaan van fotografie. Hierbij zullen alle aspecten voorbij komen. Zo vertellen ze bij het Cameramuseum meer over Schouwse fotograferen, projectie, stereo en nog veel meer. Dus voor wie op zoek is naar een leuk uitje, kunnen wij het Cameramuseum in Zierikzee zeker aanraden.

Het museum is één van de goedkoopste fotografie musea uit deze lijst. Zo betalen volwassen voor een ticket slechts 6 euro, is de entreekosten voor bezoekers van 5 jaar tot en met 12 jaar 3 euro en mogen de jongste bezoekers gratis mee naar binnen.

Adres: Korte Sint Janstraat 5, 4301 AE Zierikzee


Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht

In Maastricht is het Fotomuseum aan het Vrijthof te vinden en ook dit museum behoort tot één van de leukste fotografie musea van Nederland. Dit is een particulier museum gelegen in het centrum van de stad en daardoor is het goed te combineren met andere activiteiten in de binnenstad. In het Fotomuseum aan het Vrijthof worden jaarlijks twee tentoonstellingen gehouden. Deze worden afgewisseld met zowel nationale als internationale fotografen. Echter, het museum organiseert naast deze twee tentoonstellingen ook andere evenementen. Doorgaans zijn deze evenementen gericht op jongeren. Ten slotte is het belangrijk om te vermelden dat hier maatschappelijk relevantie zeer hoog in vaandel staat. 

Volwassen betalen voor een ticket 11 euro, studenten 6 euro, kinderen tussen de 8 jaar en 18 jaar eveneens 6 euro en bezoekers jonger dan 8 jaar mogen gratis het museum bezoeken. Verder is het museum ook gratis te bezoeken voor personen met een Museumkaart, ICOM pas of een VriendenLoterij VIP kaart.

Adres: Vrijthof 18, 6211 LD Maastricht


FOTODOK in Utrecht

Het laatste fotografie museum in Nederland dat je zeker een bezoek moet brengen is het FOTODOK in Utrecht. Het FOTODOK kunnen we niet echt beschouwen als een doorsnee museum en is gevestigd in een oud schoolgebouw in het centrum van de stad. Hier ligt de focus voornamelijk op maatschappelijk relevante onderwerpen. Dit brengen ze onder aandacht door middel van documentaire fotografie. Naast de verschillende tentoonstellingen, ben je bij FOTODOK ook aan het juiste adres voor diverse lezingen en educatie voor kinderen en jongeren. Voor kinderen en jongeren worden er bijvoorbeeld workshops in de vakanties georganiseerd. 

De toegangsprijzen voor het museum zijn zeer schappelijk. Zo kun je het museum bezoeken voor 6 euro en als student ontvang je een euro korting en mag je dus naar binnen voor 5 euro. Verder is het FOTODOK voor kinderen tot en met 12 jaar gratis en met een CJP pas kost een entreekaartje slechts 4 euro.

Adres: Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht

Conclusie

Voor wie op zoek is naar een interessante fotografie museum in Nederland, heeft voldoende uit te kiezen. De fotografie musea uit dit artikel zijn uiteraard leuk om te bezoeken voor wanneer je je verveelt, maar ook een uitstekende manier om inspiratie voor je eigen werk op te doen. Verder zullen wij continue op zoek gaan naar nieuwe musea om aan deze lijst toe te voegen. Mocht daarnaast een museum uit bovenstaande lijst helaas haar deuren moet sluiten, dan zullen wij dat hierboven ook vermelden.

Soort fotografie :

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sitevoorfotografie

Sitevoorfotografatie.nl is dé website voor en door fotografen. Wij geven handige tips & tricks, vermelden wat de beste camera’s, software en tools zijn en schrijven over de laatste events. Verder vind je bij ons ook een overzicht met betrouwbare webshops.