De beste camera-instellingen voor portretfotografie

Camera Instellingen, Tips & tricks

Dit zijn de beste camera-instellingen voor portretfotografie

De juiste camera-instellingen vinden voor het beste resultaat kan als (beginnende) fotograaf soms behoorlijk lastig zijn. Je wilt het maximale uit je camera halen en de juiste camera-instellingen is voor portretfotografie ontzettend belangrijk. Echter, we moeten er wel bij vermelden dat wat voor de ene fotograaf de beste instellingen zijn, voor een ander minder geschikt kan zijn. Als fotograaf heb je namelijk je eigen stijl en er zijn ook veel andere aspecten die in overweging moeten worden genomen. Toch zullen wij door middel van dit artikel meerdere tips en tricks geven die je kunt toepassen om de beste camera-instellingen te vinden. Enkele tips die je ongeacht je stijl kunt toepassen is om wijde apertuur te gebruiken en altijd te focussen op de ogen. 

Hieronder zullen wij dieper ingaan op bovenstaande twee tips en zullen wij daarnaast ook nog meerdere andere punten waar je op dient te letten bij portretfotografie vermelden. 

Het juiste belichtingsprogramma

Allereerst dien je de juiste belichtingsprogramma te kiezen. Voor portretfotografie is diafragmavoorkeuze (A- of Av-stand) de meest gekozen optie en raden wij deze stand ook aan te gebruiken. Je hoeft enkel het diafragma te kiezen en de camera zal vervolgens zelf een bijpassende sluitertijd bepalen. Verder heb je met deze stand ook de controle over de scherptediepte, wat bij portretfotografie volgens ons toch wel een must is. Doordat je de controle hebt over de scherptediepte, kun je gemakkelijk de achtergrond vervagen en de focus leggen op de persoon die je fotografeert. 

Mocht je toch willen kiezen voor een andere stand, dan is de Manuele stand (M) een goed alternatief. De Manuele stand (M) geeft je de controle over het diafragma en de sluitertijd. Er zijn omstandigheden wanneer dit goed van pas kan komen.

ISO verhogen

Een andere tip voor portretfotografie die we je willen meegeven is om de ISO te verhogen. Dit is belangrijk omdat mensen veel bewegen wanneer ze gefotografeerd worden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het knipperen van de ogen, het veranderen van gezichtsexpressies of simpelweg doordat de gefotografeerde persoon constant een andere houding aanneemt. 

Om bewegingsonscherpte te verminderen of te voorkomen dien je een snelle sluitertijd in te stellen. Door dit in te stellen zul je ook voorkomen dat de foto’s minder scherp worden door bijvoorbeeld het schudden van de camera.

Door de sluitertijd aan te passen kun je de ISO verhogen. Verhoog bijvoorbeeld de ISO van 100 naar ISO 400. Overigens is dit veel te laag wanneer je fotografeert in een omgeving met weinig licht. In zulke omstandigheden dien je de ISO te verhogen naar 1600, 3200 of zelfs hoger. Dit kan resulteren tot een beetje ruis, maar hierdoor voorkom je dat je onscherpe foto’s zult maken.

Scherpte

Er zijn veel camera-instellingen voor portretfotografie die ontzettend belangrijk zullen zijn voor het eindresultaat. Eén daarvan is om te kiezen voor de juiste scherpte. Wij raden aan om tijden het fotograferen van portretten te kiezen voor AF-S (Autofocus Single Shot). Wanneer je kiest voor AF-S (Autofocus Single Shot) is het belangrijk dat je het Single Autofocus punt ook hebt ingeschakeld. Wanneer je dit niet doet, ben je er niet van verzekerd dat de juiste focuspunt wordt gekozen.

Focus op de ogen

We komen aan het einde van deze lijst met een overzicht van belangrijke camera-instellingen voor portretfotografie, maar een tip die we zeker willen meegeven is om de focus te leggen op de ogen. De ogen spreken namelijk het meest en daarom is het aan te raden om daar de focus op te leggen. Ga naar de instellingen van je camera en selecteer de optie waarmee je zelf het focuspunt kunt kiezen. Tijdens het fotograferen kun je op het scherm zien of de focus op de ogen ligt.

Gebruik wijde apertuur

Wanneer je portretten gaat fotograferen is het belangrijk dat je wijde apperatuur gebruikt. Denk hierbij aan ongeveer f/2.8-f/5.6. Dit resulteert erin dat je ondiepe scherptediepte kunt vastleggen en dat de achtergrond van je onderwerp (de persoon) mooi vervaagd. 

Conclusie

Als beginnende fotograaf kan het vinden van de correcte camera-instellingen voor portretfotografie best lastig lijken, maar dit valt heel erg mee. Wij hopen in ieder geval dat je wat bent opgeschoten met de bovenstaande tips voor portretfotografie en je jouw fotografie skills naar een hoger niveau kunt brengen.

Soort fotografie :

Portretfotografie

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sitevoorfotografie

Sitevoorfotografatie.nl is dé website voor en door fotografen. Wij geven handige tips & tricks, vermelden wat de beste camera’s, software en tools zijn en schrijven over de laatste events. Verder vind je bij ons ook een overzicht met betrouwbare webshops.