De beste gratis fotobewerkingsprogramma’s 2023

Tips & tricks, Top-10 lijsten

Dit zijn de 10 beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023

Er zijn talloze fotobewerkingssoftware op de markt en hoewel de meeste geld kosten, zijn er ook voldoende gratis programma’s waarmee je jouw foto’s kunt bewerken. Door middel van dit artikel willen wij de 10 beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023 uitlichten. Sommige van deze software zijn geschikt voor slechts simpele aanpassingen, maar er zitten ook programma’s bij welke zeer uitgebreid zijn met voldoende functionaliteiten.

Top 10 gratis fotobewerkingsprogramma’s 2023

We zijn allemaal welbekend met bijvoorbeeld Adobe Photoshop en andere Adobe programma’s. Echter, hier moet je maandelijks aardig wat voor betalen. Wanneer je net begint met fotograferen of wanneer je simpelweg op zoek bent naar een gratis alternatief, dan is de onderstaande lijst voor jou. Per programma lees je welke functionaliteiten het biedt en vermelden wij andere belangrijke informatie. Sommige van de programma’s hebben ook een betaalde versie, maar de gratis opties bieden voor de meeste gebruikers voldoende functionaliteiten.

#1 Pixlr X

We beginnen onze lijst met de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023 met Pixlr X. Deze software is de opvolger van Pixlr Editor. Het heeft hetzelfde ontwerp en functionaliteiten als zijn voorganger, maar het heeft uiteraard ook enkele nieuwe functionaliteiten gekregen. Met Pixlr X kun je voornamelijk wat simpele taken uitvoeren, zoals het bewerken van kleuren, bijsnijden en het wijzigen van formaten. Daarnaast biedt het programma ook enkele andere handige functionaliteiten, maar is het wel specifiek gericht op beginnende fotografen. Verder is het handig om te weten dat Pixlr X is zowel te gebruiken is op het web en mobiel (iOS en Android).

Bezoek de website van Pixlr X voor meer informatie


#2 GIMP

GIMP mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023. De software wordt door velen beschouwd als één van de beste gratis software voor het bewerken van foto’s. Met GIMP beschik je over een programma met veel handige en overzichtelijke tools waarmee je jouw foto’s kunt verbeteren. Hierbij kun je denken aan het aanpassen van kleuren, selectie- en montage tools en heeft het een automatische beeldverbetering. Verder kun je met GIMP gratis plug-ins aan het programma toevoegen, waarvan sommige uiterst geschikt zijn voor (beginnende) fotografen.

Bezoek de website van GIMP voor meer informatie


#3 Polarr

Polarr is een ander fotobewerkingsprogramma welke je gratis kunt gebruiken. Enkele redenen waarom je Polarr in dit artikel tegenkomt is het zeer professionele design van de website, de handige functionaliteiten en het feit dat het zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is om mee te werken. Dit vinden wij niet alleen, want het internet staat vol met positieve ervaringen van gebruikers. Daarnaast biedt Polarr ook een zeer professionele mobiele app waarmee je jouw gemaakte foto’s op je smartphone direct kunt aanpassen.

Ben je benieuwd hoe je de mooiste foto’s met je smartphone kunt maken? Wij hebben een artikel geschreven met 16 handige en praktische tips voor het maken van professionele foto’s met je smartphone.

Bezoek de website van Polarr voor meer informatie


#4 Photoshop Express

Ben je op zoek naar een programma waarmee je gemakkelijk foto’s kunt bewerken? Dan is Photoshop Express misschien wel iets voor jou. Het programma is te gebruiken op je telefoon, tablet of pc en richt zich voornamelijk op beginners. Je kunt het vergelijken met een lichtere versie van Photoshop Online, waar je wel voor moet betalen. Wanneer je geen behoefte hebt aan een programma uitgebreide functionaliteiten en voornamelijk simpele aanpassingen aan je foto’s wilt aanbrengen, dan is Photoshop Express een zeer goed gratis alternatief. Door op de link hieronder te klikken zul je op een pagina komen waar je direct kunt zien wat er allemaal mogelijk is met Photoshop Express.

Bezoek de website van Photoshop Express voor meer informatie


#5 Fotor

Fotor is een ander gratis fotobewerkingsprogramma’s waarmee je foto’s eenvoudig kunt bewerken. Het is niet het meest uitgebreide programma uit deze lijst, maar doordat het niet al te veel (voor sommige onnodige) functionaliteiten biedt, is het wel zeer overzicht en heb je binnen een mum van tijd alle functies van de fotobewerker onder de knie. Het is daarom niet geschikt voor professionele fotografen, maar wanneer je bijvoorbeeld een reeks foto’s wilt voorzien van bijvoorbeeld een vintage look, dan is Fotor wel geschikt. Op de website van Fotor lees je alle mogelijkheden die de software te bieden heeft.

Bezoek de website van Fotor voor meer informatie


#6 Photoscape X

Het volgende gratis fotobewerkingsprogramma dat wij het vermelden waard vinden is Photoscape X. Het programma heeft een zeer gebruiksvriendelijke en stijlvolle interface en is uiterst geschikt voor fotografen die aanpassingen aan hun geschoten foto’s willen toebrengen. Zo bevat Photoscape X meerdere filters, effecten en lagen. Ook biedt het meerdere handige functionaliteiten. En hoewel net als veel andere gratis fotobewerkingsprogramma’s, is ook Photoscape X voornamelijk gericht op beginnende fotografen. Echter, ook voor de fotografen met wat meer ervaring heeft de software voldoende te bieden. 

Bezoek de website van Photoscape X voor meer informatie


#7 Canva

Hoewel de meeste Canva kennen als een designer tool voor het ontwerpen van bijvoorbeeld banners, cv templates en presentatiedia’s, kun je ook prima je foto’s er mee bewerken. Het in 2012 opgerichte ontwerptool is uitgegroeid tot één van de populairste software van 2023 voor designers. Ook steeds meer (beginnende) fotografen hebben de waarde van Canva ontdekt. Zo is één van de sterkste pluspunten van Canva het zeer gebruiksvriendelijke interface. Zo heb je binnen een mum van tijd de belangrijkste functies onder de knie. We raden je daarom aan om de website van Canva te bezoeken om zelf te ondervinden wat er allemaal mogelijk is. Het aanmaken van een Canva account is volledig gratis, maar er bestaat ook een betaalde versie waarmee je beschikt over meer functionaliteiten. 

Bezoek de website van Canva voor meer informatie


#8 VSCO

We komen bijna aan het einde van onze lijst met de 10 beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023. Een programma dat volgens ons echter niet mag ontbreken in zo’n lijst is VSCO. VSCO wordt gezien als één van de betere fotobewerkingsprogramma’s voor Instagrammers. Dit heeft het onder andere te danken aan de vele kant-en-klare presets en mooie filters.  

Voor veel gebruikers biedt de gratis versie voldoende mogelijkheden, maar voor wie over alle functionaliteiten wilt beschikken, kan overstappen op VSCO X. Dit kost 4,99 euro per maand en geeft je toegang tot meer filters en geavanceerde functies. 

Bezoek de website van VSCO voor meer informatie


#9 Befunky

Befunky is een tool waarmee je foto’s kunt bewerken zonder over al te veel kennis en ervaring te beschikken. De gratis versie van Befunky biedt verschillende handige functies, zoals het toevoegen van verschillende filters en effecten en daarnaast is het ook geschikt voor bijvoorbeeld het maken van collages. Je vindt Befunky op de 9de plaats in onze lijst omdat voor de meeste functies die de software te bieden heeft een abonnement nodig is. De meeste functies zijn niet toegankelijk of gelimiteerd voor gebruikers met een gratis versie. En hoewel de betaalde versie, genaamd BeFunky Plus, slechts tussen de 4,99 dollar en 9,99 dollar per maand kost, beoordelen wij in dit artikel enkel de gratis versie van een fotobewerkingssoftware.

Bezoek de website van Befunky voor meer informatie


#10 Photos Pos Pro

We sluiten onze lijst met de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van dit moment af met Photos Pos Pro. De software is zowel geschikt voor beginners als professionals. Als gebruiker heb je daarom ook de keuze uit twee verschillende interfaces, een geavanceerde interface en een interface voor beginners. Het interface voor beginners bevat minder tools, waardoor het een stuk overzichtelijker is en alle overbodige functies niet zullen afschrikken. Met het geavanceerde interface daarentegen beschik je wel over alle functionaliteiten die de gratis versie te bieden heeft. Deze functies kun je terugvinden op de website Photos Pos Pro. 

Ten slotte willen we nog vermelden dat je momenteel 21 dagen toegang krijg tot de functies van Photos Pos Pro Premium. Na deze 21 dagen kun je besluiten of je wilt upgraden naar de betaalde versie of dat je voldoende hebt aan de gratis versie.

Bezoek de website van Photos Pos Pro voor meer informatie

Conclusie: gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2023

Aan gratis fotobewerkingsprogramma’s is er in 2023 dus geen gebrek en we hopen dat je dankzij bovenstaande informatie een programma hebt kunnen vinden waarmee je jouw foto’s gratis kunt verbeteren. Verder zijn wij altijd op zoek naar hoogwaardige fotobewerkingsprogramma’s en mochten we software vinden die het vermelden waard is, dan zullen wij deze lijst in de toekomst aanpassen.

Soort fotografie :

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sitevoorfotografie

Sitevoorfotografatie.nl is dé website voor en door fotografen. Wij geven handige tips & tricks, vermelden wat de beste camera’s, software en tools zijn en schrijven over de laatste events. Verder vind je bij ons ook een overzicht met betrouwbare webshops.