9 fotografieboeken voor beginners & professionals

Boeken

9 boeken over fotografie en fotobewerking die je gelezen moet hebben

Er bestaan ontzettend veel leuke en leerzame fotografieboeken waarmee je jouw fotografie skills naar een hoger niveau kunt brengen. Zo telt de categorie “Fotografieboeken” op Bol.com maar liefst 25.000 resultaten, waarvan het grootste gedeelte Nederlandstalige boeken betreft. Naast de online webshops waar je een ontzettend groot aanbod aan fotografieboeken vindt, kun je ook bij de meeste fysieke boekwinkels kiezen uit vele verschillende titels.

Naast dat het natuurlijk leuk is om een fotografieboek aan jezelf te geven, is het ook een ontzettend leuk cadeau te geven aan iemand die geïnteresseerd is in fotografie. En om je een beetje op weg te helpen, heb ik mijn 9 favoriete fotografieboeken op een rij gezet. Zowel voor beginnende als gevorderde fotografen zitten hier handige en leuke boeken tussen.  

De 9 beste boeken over fotografie van 2023

Steeds meer Nederlanders hebben van fotografie hun nieuwe hobby gemaakt, verdienen een extra zakcentje aan of zelfs een inkomen waarvan ze goed kunnen rondkomen. Of je nu een beginnende of gevorderde fotograaf bent, fotografieboeken zijn een goede manier om meer kennis op te doen. Daarom vonden wij dat het tijd werd om een lijst op te stellen met de beste fotografieboeken van dit moment. Bij elk boek vermelden wij de belangrijkste informatie, onder andere waar je het boek voordelig kunt aanschaffen en door wie het is geschreven. De onderstaande lijst is gebaseerd op onze eigen ervaring, maar daarnaast hebben wij ook rekening gehouden met reviews van andere klanten.

#1 Eerste hulp bij fotograferen

We beginnen onze lijst met de beste fotografieboeken van dit moment met het boek ‘Eerste Hulp Bij Fotograferen’. Voor de fotografen met al wat meer ervaring is dit boek minder geschikt, maar voor beginnende fotografen kunnen we dit boek ten zeerste aanraden. In ‘Eerste hulp bij fotograferen’ wordt per onderwerp en situatie professioneel advies gegeven. Aan de hand van verschillende problemen wordt er een oplossing geboden en na het lezen van dit boek zullen de meeste beginnersfouten tot het verleden behoren. Verder lees je daarnaast waar je op moet letten tijdens het instellen van camera-instellingen. Kortom, genoeg redenen om dit fotografieboek als beginnende of hobby fotograaf in huis te halen.

Het boek telt 140 bladzijden, is gepubliceerd in 2019 en is geschreven door Mark de Rooij. Mark de Rooij is een zeer ervaren stadsfotograaf en heeft wereldwijd al op heel wat mooie locaties mogen fotograferen. Daarnaast is hij ook zeer ervaren in het geven van fotografie cursussen. Veel problemen waar zijn cursisten tegenaan liepen, probeert hij middels dit boek op te lossen. En dat is aardig gelukt, want het boek is op Bol.com beoordeeld met 4,9 sterren van de vijf sterren. Dit was op basis van meer dan 70 reviews.

Bestel het boek ‘Eerste Hulp Bij Fotograferen’ voordelig bij Bol.com


#2 Lees dit als je topfoto’s wilt maken 

Een ander fotografieboek dat zeker niet in je collectie mag ontbreken is ‘Lees dit als je topfoto’s wilt maken’. De auteur van dit boek legt je stap voor stap uit hoe je topfoto’s kunt maken. Dit wordt gedaan door tips over bijvoorbeeld belichting, het werken met lenzen en ook andere belangrijke zaken worden besproken. Ook lees je de belangrijkste technieken zonder dat hier te veel vaktaal voor wordt gebruikt. Naast de handige tips en informatie staat het boek ook boordevol iconische foto’s van meerdere topfotografen. Deze foto’s zullen je als lezer hoogstwaarschijnlijk inspireren om jezelf continue te verbeteren.

Dit fotografieboek is geschreven door Henry Carroll, telt 128 pagina’s en is gepubliceerd in augustus 2016. Henry Carroll heeft de studie fotografie afgerond aan de Royal College of Art en ook aan praktijkervaring heeft de auteur meer dan voldoende ervaring om als ervaren fotograaf beschouwt te worden. Daarnaast geven de beoordelingen die we online tegenkwamen een ​​duidelijk beeld over de kwaliteit van dit boek. Zo is het bijvoorbeeld op Bol.com beoordeeld met 4,5 sterren. Dit was op basis van meer dan 50 beoordelingen. 

Bestel het boek ‘Lees dit als je topfoto’s wilt maken’ voordelig bij Bol.com


#3 Het beste van Scott Kelby: digitale fotografie

Het boek ‘Het beste van Scott Kelby: digitale fotografie’ laat zoals de naam al prijsgeeft het beste zien van Scott Kelby. Dit fotografieboek is een bundeling van de bestsellers over digitale fotografie van Scott Kelby, één van de best verkopende auteurs als het gaat om boeken over digitale fotografie. En hoewel de fotografieboeken hierboven meer gericht waren op beginnende fotografen, zijn er in dit boek voldoende handige tips en technieken die ook voor de ervaren fotografen onder ons zeer leerzaam zijn. Zo vind je in ‘Het beste van Scott Kelby: digitale fotografie’ ruim 500 tips en technieken die zorgen dat jouw foto’s er mooier uitkomen te zien. Dit is allemaal geschreven in zeer begrijpelijke taal.

Dit is één van het dikste boek die je in onze lijst met de beste fotoboeken van 2023 tegenkomt. Zo telt het boek maar liefst 495 pagina’s. Verder is de auteur bekend van het schrijven van boeken als Het Adobe Photoshop boek voor Digitale fotografen, Het Photoshop Portretten boek en vele andere bestsellers. Mocht dit je nog niet overtuigen, dan doen de reviews dat hoogstwaarschijnlijk wel. Zo heeft het boek een gemiddelde beoordeling van 4,8 sterren op Bol.com gekregen. Deze beoordeling kreeg het op basis van ongeveer 40 reviews.

Bestel het boek ‘Het beste van Scott Kelby: digitale fotografie’ voordelig bij Bol.com


#4 Steve Mccurry Iconic Photographs

Steve Mccurry wordt gezien als één van de beste hedendaagse fotografen. Het is niet voor niets dat hij meerdere prestigieuze fotografieprijzen heeft gewonnen. In het boek ‘Steve Mccurry Iconic Photographs’ zijn vele memorabele foto’s die hij de afgelopen decennia heeft gemaakt gebundeld. In dit boek kom je dus niet talloze tips en tricks tegen, maar is het zeker een aanrader ter inspiratie of wanneer je de kwaliteit van enkele van ‘s werelds mooiste foto’s wilt bewonderen.

Blader door het 270 pagina’s tellende boek om op zoek te gaan naar meer inspiratie. Dit is één van mijn favoriete fotografieboeken die ik in huis heb. Het boek is op Bol.com nog niet zo vaak beoordeeld als andere titels uit deze lijst, maar toch hebben al ongeveer 20 klanten een beoordeling achtergelaten. Zij gaven het boek een gemiddelde beoordeling van 4,9 sterren.

Bestel het boek ‘Steve Mccurry Iconic Photographs’ voordelig bij Bol.com


#5 Picture perfect

Een ander fotografieboek dat we in 2023 aan de bezoekers van Sitevoorfotografie.nl kunnen aanraden is het boek ‘Picture perfect’. In dit boek geeft de fotografe Iep Bergsma handige en praktische tips voor het maken van de beste foto’s en reportages. Daarnaast leer je ook hoe je jouw Instafeeds er zeer professioneel en aantrekkelijk uit kunt laten zien. Na het lezen van dit boek weet je de belangrijkste informatie omtrent belichting, lenzen, nabewerking, flatlays en vele andere belangrijke zaken van fotografie. 

Net als andere fotografieboeken uit deze lijst, krijgt ‘Picture perfect’ ook bijna uitsluitend positieve beoordelingen. Zo kreeg het een gemiddelde beoordeling van 4,9 sterren van meer dan 50 klanten op Bol.com. Veel voorkomende pluspunten zijn dat het boek zeer beginnersvriendelijk is en praktisch is geschreven. Het boek kost ongeveer 50 euro en is daarmee aan de prijzige kant. Echter, dit boek is ook als e-book te bestellen, waardoor je al voor circa 10 euro over een digitaal exemplaar kunt beschikken. 

Bestel het boek ‘Picture perfect’ voordelig bij Bol.com


#6 Praktisch handboek fotografie

Tegenwoordig kan iedereen (redelijk) mooie foto’s maken. Echter, de foto’s van een ervaren fotograaf met een professionele camera en dat van iemand met een smartphone zonder al te veel kennis zijn een wereld van verschil. We hebben het allemaal weleens meegemaakt dat je denkt een mooie foto van de zonsondergang of van een prachtig landschap te hebben gemaakt, maar achteraf niet echt tevreden bent met het gewenste resultaat. In het echt zag het er namelijk veel mooier uit. Het boek ‘Praktisch handboek fotografie’ leert je aan de hand van eenvoudig toepasbare technieken hoe je jouw foto’s in elke situatie kunt verbeteren. Na het lezen van dit praktijkgerichte fotografieboek zijn we er zeker van dat je jouw fotografie skills naar een hoger level hebt kunnen brengen.  

Het boek is geschreven door Jim Miotke, is gepubliceerd in 2011 en is in de afgelopen twaalf jaar uitgegroeid tot een wereldwijde bestseller. Ook op Nederlandse webshops is het boek al door veel fotografen aangeschaft. Op Bol.com hebben meer dan 35 klanten het boek een beoordeling gegeven. Zij gaven het boek een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren van de vijf sterren. Eén iemand gaf het boek drie sterren en alle andere klanten gaven het boek vier of vijf sterren.

Bestel het boek ‘Praktisch handboek fotografie’ voordelig bij Bol.com


#7 Door de lens van professionele fotografen

Het einde van onze lijst met de beste fotografieboeken van 2023 komt in zicht, maar deze lijst zou volgens ons niet compleet zijn zonder het boek ‘Door de lens van professionele fotografen’ een vermelding te geven. Dit boek is anders dan veel andere fotografieboeken die je in dit artikel tegen bent gekomen. Zo vertellen vijftien zeer ervaren fotografen over hun motivatie, inspiratie en vakgebied in het boek ‘Door de lens van professionele fotografen’. Ook komen hun leerprocessen, successen, fiasco’s en andere onderwerpen aanbod. Kortom, het boek geeft je een kijk door de lens van de camera van professionele fotografen en is zeker een boek om aan jezelf of een vriend(in) of familielid cadeau te doen.

Het boek is geschreven door Lise Lotte ten Voorde en Erik Verhaar en is in 2009 uitgebracht. En hoewel ‘Door de lens van professionele fotografen’ online nog niet al te veel beoordelingen heeft ontvangen, vond ik het zelf een boek dat erg leuk en leerzaam was om door te bladeren. Het heeft zijn plek in dit artikel dus vooral te danken dankzij mijn eigen positieve ervaring.

Bestel het boek ‘Door de lens van professionele fotografen’ voordelig bij Bol.com


#8 Het handboek voor Avond- en Nachtfotografie

Nachtfotografie kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn verschillende technieken waar je rekening mee moet houden, maar wanneer je de tips en tricks onder de knie hebt, kun je betoverende foto’s schieten. Door dit boek te lezen leer je hoe je professionele foto’s kunt maken gedurende de avond en op plekken met weinig licht. Zo lees je onder andere alles wat je dient te weten over sluitertijd, ISO-waarde, camera-instellingen en diafragma. Kortom, met de kennis van dit boek zul je op pad kunnen gaan en avond- en nachtfoto’s maken van topniveau.

Het boek ‘Het handboek voor Avond- en Nachtfotografie’ is geschreven door Jeroen Horlings. Jeroen Horlings schrijft al meer dan 20 jaar over onderwerpen omtrent tech en fotografie op onder andere Tweakers. Daarnaast heeft hij meerdere educatieve boeken over deze onderwerpen uitgebracht en fotografeert hij al meer dan 25 jaar met allerlei soorten camera’s.

Bestel het boek ‘Het handboek voor Avond- en Nachtfotografie’ voordelig bij Bol.com


#9 Praktisch handboek fotografie – de mooiste foto’s van uw kind

Het laatste boek dat volgens ons niet mag ontbreken in een lijst met de beste fotografieboeken van 2023 is ook gelijk één van de goedkoopste boeken uit dit artikel. Zoals je uit de naam al kunt opmaken helpt ‘Praktisch handboek fotografie – de mooiste foto’s van uw kind’ je bij het maken van mooiere foto’s van je kind. De eerste levensjaren van je kind zijn namelijk voorzien van ontzettend veel bijzonder momenten. Hierbij kun je denken aan vakanties, de eerste schooldag, zijn of haar eerste verjaardag en vele andere momenten. Het is natuurlijk wel zo fijn als je weet hoe je deze herinneringen zo goed mogelijk kunt vastleggen.

Aan de hand van dit boek wil de auteur Me Ra Koh delen welke tips en technieken je kunt toepassen. Het boek is gepubliceerd in 2016, telt 128 pagina’s (met illustraties) en is wereldwijd al door veel klanten zeer positief beoordeeld. Zoals we eerder aangaven is dit één van de goedkopere boeken uit deze lijst en haal je het al voor ongeveer 15 euro in huis.

Bestel het boek ‘Praktisch handboek fotografie – de mooiste foto’s van uw kind’ voordelig bij Bol.com

Soort fotografie :

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sitevoorfotografie

Sitevoorfotografatie.nl is dé website voor en door fotografen. Wij geven handige tips & tricks, vermelden wat de beste camera’s, software en tools zijn en schrijven over de laatste events. Verder vind je bij ons ook een overzicht met betrouwbare webshops.