De beste fotografie cursussen van dit moment

Cursussen

Overzicht met betrouwbare aanbieders van fotografie cursussen

Het volgen van een fotografie cursus is een goede manier om meer kennis op te doen en je fotografie vaardigheden naar een hoger niveau te brengen. Echter, er worden online ontzettend veel cursussen aangeboden en het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Eén van de belangrijkste punten om te weten of een cursus voor jou geschikt is, is om te achterhalen wat je van een fotografie cursus kunt verwachten.

Door middel van dit artikel willen wij onze lezers informeren naar de verschillende platformen waar je een fotografie cursus kunt volgen, voor wie het geschikt is en waar je tijdens je zoektocht op moet letten.

Voor wie is fotografie cursus geschikt?

Een fotografie cursus kan om meerdere redenen interessant zijn. Of je nu betere foto’s van jezelf, vrienden en familie wilt maken, wanneer je van fotografie je beroep wilt maken, maar ook wanneer je als professionele fotograaf extra kennis en vaardigheden wil opdoen, kan een cursus hierbij helpen. Kortom, een fotocursus is dus interessant voor iedereen die zijn fotografie skills naar een hoger niveau wilt brengen.

Waar kun je een cursus volgen?

Online zijn er ontzettend veel aanbieders waar je een cursus fotografie kunt volgen. Veel van deze aanbieders bieden meerdere fotografie cursussen aan en wij hopen dat je door onderstaande lijst een duidelijker beeld zult krijgen van waar je terecht kunt voor een cursus, wat je ongeveer kwijt zult zijn en wat je van bepaalde cursussen kunt verwachten. 

Fotografie cursus volgen bij NTI

We beginnen met de digitale fotografie cursus van NTI. Door het volgen van deze cursus leer je beter overweg te gaan met je digitale camera en het maken van professionele foto’s. Je zult alles komen te weten over de functionaliteiten die een digitale camera te bieden heeft. Verder staan ze stil bij belangrijke onderdelen, zoals welke camera-instellingen je moet gebruiken onder bepaalde omstandigheden en leer je meer over bijvoorbeeld werken met licht en sluitertijd. Ook leer je hoe je met een foto een verhaal kunt vertellen. Dit zul je onder andere doen aan de hand van oefeningen in de praktijk. Verder komt digitale bewerking na het schieten van de foto’s ook aan bod.  

De fotografie cursus duurt ongeveer 9 maanden en wekelijks kun je rekening houden met ongeveer 4 uur studielast. Verder is het belangrijk om te weten dat je achteraf een NTI-certificaat ontvangt, je de cursus kunt volgen via het online leerplatform van NTI en te allen tijde kunt beginnen met volgen van de cursus. De fotografie cursus kost 39,95 euro per maand voor de duur van 9 maanden. Ook wordt er eenmalig 35 euro inschrijfkosten gehanteerd. 

Lees meer informatie over de fotografie cursus van NTI


Fotografie cursus volgen bij Laudius

Ook bij Laudius ben je aan het juiste adres voor een hoogwaardige en leerzame fotografie cursus. Tijdens de cursus zul je aan de slag gaan met je eigen creativiteit en leer je om te kijken en denken als een echte fotograaf. Hierdoor zul je mooiere foto’s kunnen maken, want je leert per situatie te begrijpen waarom je bepaalde beslissing moet maken. Verder leer je dankzij deze cursus alles over de functionaliteiten die een camera te bieden heeft en deze ook te gebruiken. Dus of je nu wilt fotograferen als hobby of wanneer je jezelf als fotograaf wilt aanbieden, de fotografie cursus van Laudius is een zeer goede eerste stap om dit te realiseren. 

Gemiddeld duurt de cursus ongeveer 9 maanden. Dit is bij een gemiddeld studietempo. Echter, Laudius biedt de mogelijkheid aan om tot 3 jaar na het starten van de cursus huiswerk in te leveren. De prijs voor de cursus varieert van 99 euro tot 159 euro. Wanneer je kiest voor het goedkoopste pakket van 99 euro, heb je enkel de zelfstudie zonder docent. Voor 139 euro krijg je wel hulp van een docent en voor 159 euro ontvang je daarnaast een e-bibliotheek en is er een voorleesfunctie. Ook is het mogelijk om de verschillende pakketten in termijnen te betalen.

Lees meer informatie over de fotografie cursus van Laudius


Fotografie cursus volgen bij NHA

De fotografie cursus van NHA bestaat uit 30 lessen en wordt online door vele (oud) studenten als zeer goed beoordeeld. Gedurende de 30 lessen leer je alles over diafragma, sluitertijd, afdruktechniek en nog veel meer technische onderwerpen. Daarnaast komen ook de verschillende functionaliteiten van een camera aan bod en leer je meer over statieven, objectieven en andere materialen waarmee je professionele foto’s kunt schieten. Ook leer je tijdens de fotografie cursus over de verschillende fotografie thema’s waaruit je kunt kiezen. Zo worden onder andere portretfotografie, zwart-wit fotografie en reprografie besproken. Kortom, na het afronden van de deze cursus, zul je veel kneepjes van het vak onder de knie krijgen.

NHA geeft op hun website aan dat de gemiddelde studieduur van de cursus 10 maanden is en dat de cursus 229 euro kost. Dit is wanneer je de cursus in één keer betaald. Je kunt er ook voor kiezen om in 10 termijnen te betalen. In dat geval betaal je per keer 25,50 euro, wat neerkomt op 255 euro. Verder is het belangrijk om te weten dat je ook een NHA-getuigschrift voor 29 euro kunt aanvragen. Dit is overigens alleen mogelijk als je voor het ingeleverde huiswerk gemiddeld een voldoende (5,5 of hoger) hebt gescoord.

Lees meer informatie over de fotografie cursus van NHA


Fotografie cursus volgen bij LOI

Bij LOI kun je kiezen uit verschillende fotografie gerelateerde cursussen. Wij willen in dit artikel ‘Digitale fotografie en beeldbewerking’ en ‘Beroepsfotograaf’ uitlichten. Wanneer je voor de eerste optie kiest, zul je leren om professionele foto’s te maken en deze achteraf te bewerken tot perfecte beelden met het programma Photoshop Elements. Daarnaast leer je alles over de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera en andere belangrijke onderwerpen. 

Verder kun je je ook aanmelden voor de fotografie cursus ‘Beroepsfotograaf’. Deze cursus is een stuk uitgebreider en zal je opleiden tot een professionele fotograaf. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende opdrachten. Een ervaren docent beoordeeld vervolgens je foto’s en geeft je bruikbare tips.

De cursus ‘Beroepsfotograaf’ duurt 17 maanden en hier dien je 49 euro per maand lesgeld voor te betalen. Dit is voor de duur van 17 maanden. Voor de cursus ‘Digitale fotografie en beeldbewerking’ betaal je 12 maanden lang maandelijks 35 euro. Deze cursus duurt in totaal dus 12 maanden. Dit is een schatting, want het kan uiteraard ook versneld of je kunt er langer over doen.

Lees meer informatie over de fotografie cursus van LOI


Online leerplatformen

Hierboven hebben wij meerdere betrouwbare aanbieders van thuisstudies vermeld, waar je doorgaans enkele honderden euro’s voor betaald. Ook duren deze cursussen vaak relatief lang. Echter, er zijn ook platformen waar je een video cursus kunt aanschaffen en deze op je eigen tempo kunt bekijken. Hierbij heb je doorgaans minder ondersteuning, maar deze cursussen zijn ook een stuk goedkoper. Ook zijn sommige van deze cursussen zeer specifiek gericht op een bepaald onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld voor een cursus kiezen waarbij er enkel op foodfotografie wordt gefocust.

Udemy

Het eerste platform waar je een fotografie cursus kunt afnemen is Udemy. Het platform Udemy is één van de bekendste en grootste aanbieders van online video cursussen. De onderwerpen waaruit je kunt kiezen variëren van fitness tot aan marketing en ook als het gaat om fotografie is er meer dan genoeg aanbod. Door te zoeken op de term ‘Photography courses’ kregen we ruim 500 cursussen als resultaat. Zo zijn er verschillende hoogwaardige cursussen van enkele tientallen uren waarin alles wordt besproken dat je moet weten, maar kun je ook kiezen voor een cursus welke zich op een speciaal thema of onderwerp focust. Denk hierbij aan de 3 uur durende cursus “Food Photography: Capturing Food in Your Kitchen” of de eveneens 3 uur durende cursus “Night Photography: You Can Shoot Stunning Night Photos”.

Let er bij Udemy op dat ze regelmatig (lees: bijna wekelijks) een speciale aanbieding hebben waarbij bijna alle cursussen ongeveer 10 euro kosten. 

Bekijk alle fotografie cursussen op Udemy


Coursera

Op Coursera kun je een cursus volgen welke door een universiteit is samengesteld. Zo zijn er op het moment van schrijven 61 verschillende fotografie gerelateerde cursussen op Coursera te vinden. Zo hebben onder andere Michigan State University, The State University of New York en University of Colorado Boulder een hoogwaardige cursus op het platform geüpload. De duur van deze cursussen variëren van paar uur tot enkele weken of maanden. 

Bekijk alle fotografie cursussen op Coursera


Skillshare

Bij Skillshare krijg je voor een maandelijks laag bedrag toegang tot alle cursussen die op het platform worden aangeboden. Hierdoor is Skillshare de goedkoopste aanbieder uit dit artikel. De duur van de cursussen op Skillshare liggen ongeveer rond een uur, maar er zijn ook uitschieters welke langer duren. Tijdens de cursussen op Skillshare wordt vaak een specifiek onderwerp binnen fotografie besproken, terwijl het bij andere aanbieders uit dit artikel vaak veel algemener is.

Zelf heb ik al jaren een abonnement op het platform en ben daar zeer tevreden over. Het is een goede manier om regelmatig een dagje één of meerdere cursus te volgen om zo je kennis te verbreden.

Bekijk alle fotografie cursussen op Skillshare

Conclusie

Er zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen meer dan genoeg aanbieders van hoogwaardige en betaalbare fotografie cursussen te vinden. We hopen dat je dankzij dit artikel een cursus hebt kunnen vinden die aansluit bij je wensen. 

Soort fotografie :

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sitevoorfotografie

Sitevoorfotografatie.nl is dé website voor en door fotografen. Wij geven handige tips & tricks, vermelden wat de beste camera’s, software en tools zijn en schrijven over de laatste events. Verder vind je bij ons ook een overzicht met betrouwbare webshops.